Banquet Fugue, John Rutter

Oorsprong lied.

The Reluctant Dragon” is een kinderverhaal uit 1898 van Kenneth Grahame, oorspronkelijk gepubliceerd als een hoofdstuk in zijn boek Dream Days. Het is Grahame’s beroemdste korte verhaal, misschien wel bekender dan Dream Days zelf of de verwante bundel The Golden Age uit 1895. [1] Het kan worden gezien als een prototype van de meeste moderne verhalen waarin de draak een sympathiek personage is in plaats van een bedreiging. [2] In dit verhaal wordt een overwinning van de draak gevierd met een banquet. Het verhaal is ook op muziek gezet als een kinderoperette van John Rutter, met tekst van David Grant. In 1960 werd het gepresenteerd als een live-action aflevering met in de hoofdrol John Raitt als St. George, op de televisiebloemlezing The Shirley Temple Show. Hierin werd Banquet fugue gezongen.

Verhaal

Illustratie uit Dream Days (1902) door Maxfield Parrish

Het verhaal speelt zich af in de Berkshire Downs in Oxfordshire (waar de auteur woonde en waar St. George volgens de legende tegen een draak vocht).

In Grahame’s verhaal ontdekt een jonge jongen een erudiete, poëzieminnende draak die in de Downs boven zijn huis woont. De twee worden vrienden, maar kort daarna wordt de draak ontdekt door de stedelingen, die Sint-Joris laten komen om hen van hem te verlossen. De jongen stelt Sint-Joris voor aan de draak en de twee besluiten dat het beter voor hen is om niet te vechten. Uiteindelijk besluiten ze een nepsteekspel tussen de twee strijders in scène te zetten. Zoals de twee hebben gepland, speert Sint-Joris de draak onschadelijk door een ondiepe huidplooi die door de draak wordt gesuggereerd, en de stedelingen verheugen zich (hoewel niet allemaal, aangezien sommigen weddenschappen hadden geplaatst op de draak die zou winnen). Sint-Joris verkondigt dan dat de draak is hervormd en verzekert de stedelingen dat hij niet gevaarlijk is, en de draak wordt geaccepteerd door de mensen.

Tekst van het lied.

Banquet fugue
All: Guzzle, guzzle, munch, munch, gobble, gobble,
Chomp, pass the salt and the pepper and the mustard and
Vinegar and the bread There’s a fly in my soup! Well, it
Won’t drink much sir! Fetch the doctor, I’m feeling rather
Strange. Guzzle, guzzle etc.

Banket fuga
Allen: slurpen, slurpen, smakken, smakken, schrokken, schrokken,
Chomp, geef het zout en de peper en de mosterd en
de azijn en het brood door Er zit een vlieg in mijn soep!
Nou, het zal niet veel drinken, meneer!
Haal de dokter, ik voel me nogal vreemd.
Spuug, slik enz.

Het hele verhaal staat hier : John Rutter – The Reluctant Dragon Lyrics (azlyricdb.com)

Sir John Milford Rutter


Sir John Milford Rutter (Londen, 24 september 1945) is een Brits componist, dirigent, redacteur, arrangeur en producer.

Biografie

Rutter werd geboren op 24 september 1945 in Londen als zoon van een industrieel chemicus en zijn vrouw en groeide op in de pub Globe aan de Londense Marylebone Road[2] Hij werd opgeleid aan de Highgate School, waar medeleerlingen John TavenerHoward ShelleyBrian Chapple en Nicholas Snowman waren. [3] Als koorzanger nam Rutter deel aan de eerste (1963) opname van Brittens War Requiem onder leiding van de componist. [4] Vandaar studeerde hij muziek aan het Clare College in Cambridge, waar hij lid was van het koor. Tijdens zijn studie publiceerde hij zijn eerste composities, waaronder de “Shepherd’s Pipe Carol“. [4] Van 1975 tot 1979 was hij muziekdirecteur aan het Clare College en leidde hij het koor naar internationale bekendheid.

In 1981 richtte Rutter zijn eigen koor op, de Cambridge Singers, dat hij dirigeert, en waarmee hij vele opnamen heeft gemaakt van heilig koorrepertoire (waaronder zijn eigen werken), met name onder zijn eigen label Collegium Records. Hij woont in Hemingford Abbots in Cambridgeshire en dirigeert regelmatig vele koren en orkesten over de hele wereld.

Van 1985 tot 1992 leed Rutter ernstig aan myalgische encefalomyelitis (ME, of chronisch vermoeidheidssyndroom), waardoor zijn output werd beperkt; Na 1985 stopte hij met het schrijven van muziek in opdracht, omdat hij niet kon garanderen dat hij deadlines haalde. [5]

Rutter werkt ook als arrangeur en editor. Als jonge man werkte hij samen met Sir David Willcocks aan vijf delen van de buitengewoon succesvolle Carols for Choirs-anthologieserie.

Hij werd in 1985 ingewijd als National Patron van Delta Omicron, een internationale professionele muziekbroederschap. [6][7] Rutter is ook vice-president van de Joyful Company of Singers, voorzitter van The Bach Choir en voorzitter van de Association of British Choral Directors (ABCD). [8]

Composities

Rutter’s composities zijn voornamelijk koor, en omvatten kerstliederenhymnes en uitgebreide werken zoals het Gloria, het Requiem en het Magnificat.

De wereldpremière van Rutter’s Requiem (1985), en van zijn gezaghebbende editie van Fauré’s Requiem, vond plaats met het Fox Valley Festival Chorus, in Illinois. In 2002 werd zijn zetting van Psalm 150, in opdracht van het gouden jubileum van de koningin, uitgevoerd tijdens de Jubilee Thanksgiving Service in St Paul’s Cathedral, Londen. Evenzo kreeg hij de opdracht om een nieuw volkslied te schrijven, “This is the day”, voor het huwelijk van prins William en Catherine Middleton in 2011, uitgevoerd in Westminster Abbey tijdens de dienst. [9]

Het werk van Rutter wordt uitgegeven door Oxford University Press. Het is door vele koren opgenomen, maar hij dirigeert zijn eigen opnamen voornamelijk op zijn label Collegium Records.

De eerste twee kooritems die werden gezongen tijdens de Platinum Jubilee National Service of Thanksgiving in juni 2022 waren arrangementen van Rutter,[10] net als niet minder dan zes items die werden uitgevoerd tijdens de kroning van Charles III en Camilla[11]