Scarborough fair, Simon and Garfunkel

Scarborough Fair is een Engelse ballade.

De titel refereert aan een jaarmarkt voor landbouwers en ambachtslieden te Scarborough, die al vanaf midden 13e eeuw zou dateren. De ballade is terug te traceren tot 1670, maar is mogelijk ouder en afgeleid van een Schotse baladde (The Elfin Knight, Child Ballad #2).[1] In de loop der eeuwen is de tekst meermalen veranderd en zijn er vele versies van ontstaan.

Een jongeman vraagt iemand die de jaarmarkt gaat bezoeken, om aan zijn voormalige geliefde te vertellen dat hij nog iets voor haar voelt. Maar zij dient een aantal onmogelijke taken te vervullen, zoals het maken van een batisten hemd, dat in een droge bron gewassen moet worden. Omgekeerd is er ook het meisje dat aan de jongeman een aantal onmogelijke taken opdraagt, zoals het bewerken van een stuk grond dat zich bevindt tussen strand en zee.

Het motief van het lied is oud, en is mogelijk ontleend aan een zeer oude Schotse ballade (The Elfin Knight).

De steeds terugkerende zin: Parsley, sage, rosemary and thyme noemt een viertal kruiden waaraan een bijzondere werking werd toegekend: peterselie, dat de bitterheid van de smaak (en van de gevoelens) verdrijft; salie, dat kracht en wijsheid brengt; rozemarijn, dat symbool staat voor liefde en trouw en tijm, een symbool voor kracht en moed.

Vertaling van: Simon & Garfunkel – Scarborough Fair/canticle

Ga je naar de jaarmarkt van Scarborough?
Peterselie, salie, rozemarijn en thijm
Doe de groeten aan iemand die daar woont
Zij was eens mijn ware liefde

Zeg haar een cambric (batisten) shirt voor mij te maken
Peterselie, salie, rozemarijn en thijm
Zonder zoom of stiksel
Zij was eens mijn ware liefde 

Zeg haar het te weven in een laan met plataanbomen
Peterselie, salie, rozemarijn en thijm
En het allemaal te verzamelen in een bloemenmand
Dan zal ze de ware liefde voor mij zijn

Vraag haar een acre land voor mij te kopen
Peterselie, salie, rozemarijn en thijm
Tussen wat water en de marktkraam
Dan zal ze de ware liefde voor mij zijn

Ga je naar de jaarmarkt van Scarborough?
Peterselie, salie, rozemarijn en thijm
Doe de groeten aan iemand die daar woont
Dan zal ze de ware liefde voor mij zijn

Bewerkingen

Dit lied is meermalen bewerkt tot folksongs, het bekendste arrangement is van Simon & Garfunkel, waarin een tweede stem een tekst van toenemende dreiging zingt, die een protest is tegen de Vietnamoorlog. Dit lied is in 1966 onder de titel: Scarborough Fair/Canticle verschenen als titelsong van het album: Parsley, Sage, Rosemary and Thyme.

Over de plaats Scarborough

Scarborough (Nederlands, verouderd: Scharenburg) is een plaats in het bestuurlijke gebied Scarborough, in het Engelse graafschap North Yorkshire. De plaats telt 50.135 inwoners.[1]

Scarborough Castle is een 12e-eeuwse fortificatie aan de Noordzeekust. Het kasteel ligt op een rotsig schiereiland uitkijkend over Scarborough. Het werd gebouwd in opdracht van Hendrik II van Engeland.

Aan de voet van het kasteel ligt een kleine haven. Hier ligt ook het oude centrum en dit is een belangrijke toeristische trekpleister met veel hotels, restaurants, theaters en andere uitgaansgelegenheden. Medio 17e eeuw werd het een kuuroord door de natuurlijke bronnen. Het was al vroeg een toeristenplaats en met de aanleg van de spoorweg in 1845 namen de bezoekersaantallen sterk toe. Diverse hotels werden gebouwd zoals de Grand Hotel. Dit hotel kwam in 1867 gereed en was destijds een van de grootste hotels ter wereld, met 12 verdiepingen en 365 kamers.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de plaats in de ochtend van 16 december 1914 beschoten door Duitse marineschepen. Een half uur vuurden de schepen op de plaats met 17 doden en 99 gewonden tot gevolg.

Toerisme is de belangrijkste bron van inkomsten voor de plaatselijke bevolking; langs het strand staan voornamelijk casino’s en bingohallen. Verder speelt de visserij nog een bescheiden rol. In Scarborough bevindt zich het Stephen Joseph Theatre, de thuisbasis van auteur Alan Ayckbourn. De stad bezit tevens een natuurhistorisch museum (Rotunda) en het stadspark Peasholm Park met een eiland waarop zich een oosterse tempel bevindt. Op de strandpromenade van Scarborough bevindt zich een betonnen sterrenkaart in de openlucht.